![](/media/lib/53/ciasto-czekoladowe-244edeb8570f622ae95ed12fdad68ae5.jpg)
Dietetyczny zespół abstynencyjny
10 listopada 2009, 11:26U osób zmagających się z efektem jo-jo mogą wystąpić objawy zespołu abstynencyjnego. Badacze z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Bostonie zauważyli podczas badań na szczurach, że w ich mózgu pojawiają się wzorce aktywności typowe dla powracających do nałogu alkoholików.
![](/media/lib/56/mumia-z-maska-2601e67a18097cb7f03261978ae7fabe.jpg)
Żyj jak bóg, a umrzesz młodo
26 lutego 2010, 11:40Egipskim bogom 3 razy dziennie składano ofiary z wołowiny, gęsiny, chleba, ciasta, owoców, warzyw oraz piwa i wina. Wygląda na to, że kapłani i ich rodziny żywili się tym, co skapnęło z pańskiego stołu. Zabierając do domu delikatesy, kasta ta narażała się jednak na chorobę wieńcową, wywołaną nadmiernym spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych.
Zaobserwowali ruch elektronu
14 czerwca 2010, 11:20Grupa europejskich naukowców zaobserwowała ruch elektronów w molekułach. To niezwykle istotne osiągnięcie, które ułatwi obserwowanie i rozumienie reakcji chemicznych. Uczeni, pracujący pod kierunkiem profesora Marca Vrakkinga z Instytutu Maksa Borna, wykorzystali attosekundowe impulsy lasera.
![](/media/lib/69/nasa1-e6c9e4d1e0491570d395485c7fee3788.jpg)
Nowy pomysł na pojazdy kosmiczne
13 września 2010, 12:13Inżynierowie z Centrum Lotów Kosmicznych im. Kennedy'ego oraz kilku innych centrów naukowych pracują nad wykorzystaniem współczesnej technologii do stworzenia pojazdów kosmicznych przyszłości.
![](/media/lib/72/biegacz-9462c18f0281b4a251c673a18718bb41.jpg)
Co z dzieje w ciele ultramaratończyka?
29 listopada 2010, 11:36Dzięki mobilnej aparaturze do rezonansu magnetycznego naukowcy mogli przez 4,5 tys. km podążać tropem ultramaratończyków. W ten sposób ustalili, jak ich organizm odpowiada na stres związany z biegami wytrzymałościowymi. Szczególnie interesujące było dla akademików to, co dzieje się z mięśniami i tkanką tłuszczową.
![](/media/lib/46/serce-ad7bf52e2d45e458b40bfaf57b9deef8.jpg)
Uszkodzone serce lepiej pracuje na tłuszczach
5 maja 2011, 13:12Wbrew temu, co dotąd powtarzano, wyeliminowanie lub znaczne ograniczenie tłuszczów w diecie chorych z niewydolnością serca wcale nie musi być korzystne. Wyniki studium zespołu z Case Western Reserve University pokazują, że dieta wysokotłuszczowa poprawia działanie mechaniczne serca, czyli jego zdolność pompującą.
![](/media/lib/47/kawka-cb70d3854dc8a382fe6a04fdf666384f.jpg)
Kawa chroni kobiety przed depresją
27 września 2011, 10:03Kobiety, które piją 2 lub więcej filiżanek kawy dziennie, rzadziej zapadają na depresję. Naukowcy z Harvardzkiej Szkoły Medycznej nie są do końca przekonani, czym to wytłumaczyć, ale sądzą, że kofeina w korzystny sposób wpływa na chemię mózgu. Swój wniosek podpierają m.in. tym, że kawa bezkofeinowa nie wywołuje takiego efektu.
![](/media/lib/94/n-kieliszki-527548e4bde3d6ec4ca7c4ed6a24f8b3.jpg)
Alkohol z tą substancją nie uzależnia
7 stycznia 2012, 18:38Badania różnych substancji pochodzenia roślinnego sprawiły, że naukowcy wpadli na trop tej jednej jedynej, która pozwala pić alkohol bez upijania się, kaca czy uzależniania, słowem - bez skutków ubocznych. Naukowcy uważają, że można by to wykorzystać w terapii alkoholików.
![](/media/lib/116/n-organiczne-d5bb9005baa944761a43e33b0033023f.jpg)
Żywność ekologiczna afirmuje i psuje zachowanie?
21 maja 2012, 08:31Na etykietach żywności organicznej, czy jak ktoś woli - ekologicznej, często pojawiają się wyrazy odnoszące się do etyki. Mając to na uwadze, Kendall Eskine, prof. psychologii z Loyola University w Nowym Orleanie, postanowił sprawdzić, czy po utwierdzeniu się w słuszności swoich wyborów moralnych i środowiskowych ludzie będą się zachowywać bardziej czy mniej altruistycznie. Okazało się, że, niestety, to drugie...
![](/media/lib/130/n-dysk-twardy-62d9e652e461d734aaf1a4e66b6f2931.jpg)
Chcą zapisać nawet 10 terabitów na calu kwadratowym
31 października 2012, 09:29Wraz ze zwiększającą się gęstością zapisu danych na dyskach twardych rośnie niebezpieczeństwo, że coraz mocniej upakowane bity będą nawzajem na siebie wpływały, zmieniając stan zapisu w poszczególnych komórkach, a zatem czyniąc dane nieprzydatnymi